Felle reacties bij proces Checkpoint Terneuzen

Het proces tegen coffeeshop Checkpoint Terneuzen leidt tot felle reacties op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant. Checkpoint-eigenaar Meddy Willemsen en twaalf van zijn werknemers vormden volgens het OM een criminele organisatie. De rechtszaak, die gisteren begon, kan grote gevolgen hebben voor de coffeeshops in Nederland. Checkpoint_logo

Het woord ‘hypocriet’ valt regelmatig in de reacties op de website van de PZC. Een typerend commentaar: “Dus de gemeente wist het, de politie wist het, eigenlijk wist heel Zeeland het… 19 miljoen winst waar ook belasting over betaald is dus de belasting wist het ook… Wie staat er voor het hekje bij de rechtbank??? Eigenlijk moet dus de burgemeester, de politie en de belasting erbij staan… want als er iemand schuldig is, zijn ze op z’n minst medeplichtig! Gewoon weer open die tent! Werkgelegenheid weer terug en netjes belasting betalen…”

Checkpoint werd in mei 2008 gesloten, nadat voor de tweede keer een voorraad cannabis was aangetroffen die het toegestane maximum van 500 gram overschreed. Het Openbaar Ministerie legt de verdachten onder meer het ‘exporteren van soft drugs’ en deelname aan een criminele organisatie ten laste. Vooral die laatste aanklacht kan grote gevolgen hebben voor andere coffeeshophouders. Checkpoint

Volgens het OM valt een coffeeshop met méér dan de toegestane hoeveelheid handelsvoorraad ‘per definitie’ buiten het gedoogbeleid en vormen de medewerkers van zo’n coffeeshop daarmee een criminele organisatie. Aangezien geen enkele coffeeshop kan werken met een voorraad van 500 gram staan met deze redenering alle shops in het beklaagdenbankje. Als de rechter het OM volgt kunnen ze dus ook allemaal vervolgd worden. Volgens André Beckers, de belangrijkste advocaat van Checkpoint, gaat het dan ook om een proefproces.

Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant

In NRC/Handelsblad zei Beckers: “Iedere coffeeshopeigenaar weet dat hij zich aan de regels moet houden. Maar dat je vervolgd kunt worden als leider van een criminele organisatie als er een keer 100 gram wiet te veel in je coffeeshop ligt, is echt een nieuw gegeven.” Een woordvoerder van het college van procureurs-generaal bevestigt in het artikel dat de zaak besproken is met de top van het Openbaar Ministerie. “Dat gebeurt altijd bij grote strafzaken over gevoelige onderwerpen. Maar dat wil niet zeggen dat sprake is van een proefproces. Dit is een zaak tegen een coffeeshophouder die zich niet aan de regels heeft gehouden.”

Er zijn aanknopingspunten genoeg om de aanklacht te bestrijden, blijkt uit een artikel van Beckers over het proces. Hij wijst er op dat ‘het vaak de lokale overheid is geweest, die door forse terugdringing van het aantal coffeeshops bewust heeft gekozen voor de exploitatie van ‘megashops”. In het geval van Checkpoint plaatste de gemeente in september 2007 zelfs wegwijzers om het verkeer zonder omweg naar de coffeeshop te leiden. Met citaten uit de Cannabisbrief van het kabinet uit 2004 laat Beckers zien dat ‘de huidige gepubliceerde gedoogcriteria geen enkele beperking stellen aan het aantal te verrichten transacties per dag’. Ook van de aanklacht ‘exporteren van soft drugs’ blijft niets over in het artikel.

Voor de rechtszaak zijn acht procesdagen uitgetrokken; de uitspraak is gepland op vrijdag 27 november. Op de website van de PZC zijn de zittingen live te volgen, via deze link. Hier vind je ook de laatste nieuwsberichten over het proces en de reacties. Zoals deze:

“Wel de opgelegde belastingen ontvangen en dan de boel gaan sluiten als het geld binnen is en de druk van buitenaf (OM) te groot wordt? Op zijn minst hypocriet te noemen… Ook de politietop vervolgen zou ik zeggen en dus ook de burgemeester die boter op z’n hoofd heeft. Voor de burgers gelden de regels maar voor sommige een beetje minder…”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*