Belgische experts kraken speekseltest drugs: ‘maat voor niets’

Een week voordat België een speekseltest invoert voor het opsporen van drugsgebruik in het verkeer, maken experts de methode met de grond gelijk. In dagblad De Morgen stelt een toxicoloog van de Universiteit Leuven: “Een advocaat met een beetje dossierkennis maakt binnen de kortste keren brandhout van die hele test en de bijbehorende wetgeving.”

Dit is hem nou: de Rapidstat speekseltest
Dit is hem nou: de Rapidstat speekseltest

België heeft een Europese primeur met de invoering van de speekseltest per 1 oktober; op dit moment worden ze alleen in Australië gebruikt. In Nederland wordt de test in 2012 ingevoerd, zo werd deze maand bekend. In de Belgische krant De Morgen komen vandaag meerdere specialisten aan het woord over de onbetrouwbaarheid van de speekseltest, vooral voor cannabis. Citaat:

Verschillende wetenschappelijke studies wijzen op de aanzienlijke foutenmarge bij zo’n speekseltest. De Franse Académie Nationale de Pharmacie heeft het over 16 procent vals-positieven, bestuurders die ten onrechte positief testen, en zelfs 19 procent vals-negatieven, drugsgebruikers die negatief testen en dus vrijuit gaan. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid op zijn beurt houdt het op een foutenmarge van 8 procent. Het BIVV benadrukt bovendien dat na zo’n positieve speekseltest sowieso nog een speekselanalyse in een labo moet volgen en pas die zou wetenschappelijk wel volledig waterdicht zijn.

Maar ook die speekselanalyse is niet onbesproken, zo blijkt. Zo’n labo-analyse bepaalt immers enkel of iemand in het recente verleden drugs heeft gebruikt en zegt niets over het al of niet onder invloed zijn op het moment van de controle’. “Wie op zoek wil naar concentraties van bijvoorbeeld THC, de werkzame stof bij cannabis, in de hersenen moet overgaan tot bloedanalyse”, vertelt professor Jan Tytgat, toxicoloog van de KU Leuven die in die hoedanigheid ook speekselanalyses voor justitie uit zal voeren. “Zo’n speekselanalyse zegt wat dat betreft helemaal niets, zeker wanneer het over cannabis en amfetamines gaat. Een advocaat met een beetje dossierkennis maakt binnen de kortste keren brandhout van die hele test en de bijbehorende wetgeving. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur.”

De producent van de speekseltest claimt dat cannabisgebruik tot 14 uur nadien kan worden aangetoond. Dat betekent dat wie ‘s avonds voor het slapen gaan een jointje rookt en de volgende ochtend fris en vrolijk in de auto stapt zijn of haar rijbewijs kwijt kan raken wegens drugsgebruik. Gezien de foutmarges hoef je trouwens sowieso niet te blowen om positief te testen. Gelukkig heeft de overheid nog tot 2012 om tot inkeer te komen…

Zie ook: Speekseltest nu al maat voor niets (De Morgen, 27 september 2010)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*