Frankrijk: steeds meer steun voor decriminalisering cannabis

Terwijl het kabinet Rutte-Verhagen vast van plan lijkt ons wereldberoemde cannabisbeleid af te schaffen, gaat het politieke en publieke debat in Frankrijk precies de andere kant op. Steeds meer politieke kopstukken pleiten hartstochtelijk voor decriminalisering van cannabis.

Daniel Vaillant (Foto: Wikimedia)
Daniel Vaillant (Foto: Wikimedia)

Een van de aanjagers van de discussie is de socialistische politicus Daniel Vaillant. In oktober 2009 stelde hij voor het eerst voor om cannabis ‘gecontroleerd te legaliseren’. Vaillaint is voormalig minister van binnenlandse zaken, lid van het parlement en gedeputeerde voor de stad Parijs. Zijn pleidooi wordt onder meer gesteund door de rechtse oud-premier Dominique de Villepin en Martine Aubry, leider van de Parti Socialiste.

Op 15 juni 2011 verscheen het baanbrekende rapport ‘Légalisation contrôlé du cannabis’ van een werkgroep onder leiding van Vailliant. Klik hier voor een PDF met samenvatting (in het Frans).

Dagblad BN/De Stem besteedt vandaag aandacht aan de ontwikkelingen onder de kop ‘Frankrijk neigt naar soepele drugswetgeving’.

© ThoughtPolicy
© ThoughtPolicy

Frankrijk kent volgens de krant de grootste consumptie van verdovende middelen in Europa:
“Het land telt 100.000 dealers die, in 2005, 1,2 miljoen Fransen van cannabis voorzagen. Dat ondanks het feit dat de staat jaarlijks 650 miljoen euro investeert in de strijd tegen de drugshandel. Maar volgens critici is de handel juist door de repressie zo winstgevend. Van die critici komen er steeds meer. De enige manier om de oorlog tegen de drugsmaffia te winnen is, aldus Kamerlid Daniel Vaillant, de financiële bodem onder hen wegslaan. Vaillant wil daarbij een stap verder gaan dan Nederland, dat alleen het gebruik van softdrugs toestaat, niet de grootschalige productie. Hij stelt voor dat de staat 53.000 hectare land vrijmaakt voor de hennepteelt, voldoende om alle cannabisrokers te voorzien. Rokers krijgen hun cannabis tegen kostprijs, wat de drugsmaffia marginaliseert. Bovendien kan de kwaliteit van het spul worden gegarandeerd.”

Bron: Het Financieele Dagblad, 25 juni 2011
Bron: Het Financieele Dagblad, 25 juni 2011 (klik voor grote versie)

Je vraagt je af hoe lang Nederlandse politici nog weg komen met de grijs gedraaide plaat die ‘regulering-van-cannabis-kan-niet-vanwege-het-buitenland’ heet. Het Financieele Dagblad bericht vandaag ‘Cannabis groeit in VS uit tot legale business’. In het artikel komt de jonge cannabis-ondernemer Nick Tennant aan het woord, voorheen werkzaam in de auto-industrie. Tennant: “Cannabis is een enorme bedrijfstak geworden. De schattingen over de omzet variëren van $10 miljard tot $35 miljard in het hele land. Cannabis is een uitstekend alternatief voor dure pijnstillers met veel bijwerkingen. Daarom lobbyt de farmaceutische industrie ook zo fel tegen de verdergaande legalisering.”

Trimbos_THC_2010_cover
Bron: Trimbos Instituut, Utrecht

Tip voor onze liberale minister van volksgezondheid Edith Schippers: ga eens op werkbezoek bij meneer Vailliant in Frankrijk, naar de VS, Portugal of Tsjechië, voordat u met VVD-collega Opstelten ons cannabisbeleid liquideert en de deur wagenwijd openzet voor meer criminaliteit, meer overlast en meer gezondheidsrisico’s. En maakt u zich zorgen over THC-percentages, kijk dan eens op de website van het Trimbos Instituut, het enige instituut dat systematisch Nederlandse cannabis test op o.a. het THC-gehalte. Op deze site staat het volgende te lezen:

“Jaarlijks wordt door het Trimbos-instituut de sterkte van cannabisproducten zoals verkocht in coffeeshops bepaald. Sinds enkele jaren is sprake van een stabilisering van het THC-gehalte in nederwiet. Lange tijd ging men er van uit dat alleen het THC-gehalte bepalend is voor de werking en de risico’s van cannabis. De laatste jaren zijn er echter steeds meer aanwijzingen dat een andere stof die in de cannabisplant voorkomt, cannabidiol (CBD), een aan THC tegengestelde werking van THC heeft. Het zou kunnen zijn dat cannabis met een hogere CBD/THC-verhouding minder risico’s met zich meebrengt.”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*