Logboek VOC: Vrijheid, zelfbeschikking en mensenrechten

De zaken waar het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod zich nu al tien jaar sterk voor maakt gaan over de fundamenten van de vrije samenleving: vrijheid, zelfbeschikking en mensenrechten. Daarover gaat het Logboek VOC in het meest recente nummer van Highlife, gratis verkrijgbaar bij de betere coffeeshop en online in PDF-formaat te lezen.

Logboek VOC april – mei 2019

The lighted marijuana weed is the torch of freedom

Vrijheid, zelfbeschikking en mensenrechten

Bron: Highlife 02, 2019

De zaken waar het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod zich nu al tien jaar sterk voor maakt gaan over de fundamenten van de vrije samenleving: vrijheid, zelfbeschikking en mensenrechten. Op de VOC website verzamelen we citaten over drugs en prohibitie van alle tijden, van Spinoza tot Pim Fortuyn, van Abraham Lincoln tot Dries van Agt. Van de sterkste citaten hebben we geplastificeerde posters gemaakt die je misschien kent van Cannabis Bevrijdingsdag of andere VOC evenementen. Een uitspraak van Julian Heicklen, emeritus hoogleraar van de Pennsylvania State University, uit 1998 geeft perfect aan waar het om gaat:

“The issue here is not marijuana. Marijuana is the messenger, not the message. The issue is whether we will live in freedom or under tyranny. The most basic of all human rights is the right to your own body. The lighted marijuana weed is the torch of freedom.”

Leven in vrijheid of onder tirannie, dat is wat er op het spel staat. Uiteindelijk draait onze strijd tegen het cannabisverbod het om zelfbeschikking, de beschikking over je eigen lichaam en geest. Weinig mensen kunnen dat beter uit leggen dan Doede de Jong, die sinds het overlijden van Joep Oomen in maart 2016 de maandelijkse VOC vergaderingen leidt. De vrije mens is niet alleen baas in eigen brein, maar ook in eigen tuin. Of, zoals Doede regelmatig retorisch vraagt: Welk recht heeft de overheid om te bepalen welke planten ik voor mijn eigen welzijn in mijn eigen tuin kweek?

Thuisteelt gaat niet alleen om zelfbeschikking en basale mensenrechten, maar ook om macht. Dat wordt haarfijn uitgelegd in een tekst van de oudste Amerikaanse organisatie voor legalisering, NORML:

“Establishing the right of marijuana users to grow their own marijuana should they choose to do so, is an essential ingredient of any consumer-oriented reform of the marijuana laws. In a nutshell, homegrown marijuana provides an important check on the economics of commercial distribution (legal or illegal) and gives the millions of marijuana smokers in the United States substantial leverage in dealing with those who sell marijuana for profit.”

Dit citaat dateert uit 1976, maar is nu nog relevanter dan toen. Grote commerciële bedrijven die cannabis produceren en verkopen zijn geen theorie meer, maar keiharde realiteit. De drie grootste legale cannabisbedrijven van de wereld -Canopy, Tilray en Aurora- hebben alle drie een beurswaarde van zes miljard euro of meer. Een deel van de legale producenten lobbyt actief tégen thuisteelt. Voor het VOC is thuisteelt juist de basis van alles. Natuurlijk moet cannabis te koop zijn bij de coffeeshop en de apotheek, maar elke volwassene moet ook zonder angst of risico zelf planten kunnen kweken voor persoonlijk gebruik.

Beeld: Keeshoekert.nl

Deze gedachte staat centraal in de nieuwe VOC campagne en website Veiligthuiskweken.nl, waarvan de lancering iets te enthousiast werd aangekondigd in het vorige VOC Logboek. Het ontwikkelen van de website kost iets meer tijd dan gepland, dus de lancering is uitgesteld. De site gaat hoe dan ook de lucht in voor het begin van het buitenseizoen; houd de VOC website en Twitter account (@vocnederland) in de gaten voor actuele informatie over de presentatie.

De presentatie van het nieuwe VOC bidbook, ‘Het cannabis dossier – de frames en de feiten’, ging op 12 februari wel door zoals gepland. Onder de journalisten bevond zich niemand minder dan Bas Haan, ‘de reuzendoder’ van Nieuwsuur. Alle 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben een bidbook ontvangen en er zijn exemplaren verstuurd aan de colleges van burgemeester en wethouders van alle 103 coffeeshopgemeenten in Nederland en een hele rij organisaties en journalisten. Van de zes bidbooks die het VOC sinds 2009 heeft gepubliceerd is dit met veertig pagina’s de dikste. De PDF staat op de VOC-website, bij Publicaties. Gedrukte exemplaren zijn zolang de voorraad strekt te bestellen voor €7,50 per stuk (exclusief portokosten). Mail hiervoor naar info@voc-nederland.org.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*