Mario Zwart over de wietproef: sjoemelaars, droogneukers en een missverkiezing

Natuurlijk is het goed dat er eindelijk een beetje beweging komt in ons cannabisbeleid, maar de tranen springen columnist Mario Zwart in de ogen bij drie recente ontwikkelingen rond de wietproef.

Wietproef: sjoemelaars, droogneukers en een missverkiezing

Door Mario Zwart

Advies van de commissie Knottnerus, juni 2018

Vorige week werd bekend dat 26 gemeenten belangstelling hebben voor de wietproef. Welke gemeenten dat zijn houdt Justitie streng geheim, onder het champignonkwekers-motto ‘keep them in the dark and feed them shit‘. Het “Experiment gesloten coffeeshopketen” wordt met de week absurder. Hier drie recente dieptepunten.

Dieptepunt 1: de sjoemelaars
Het experiment wordt begeleid door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is raar. Wie zet nou het Ministerie van de War On Drugs op een project dat gaat leiden naar legalisering? Nog raarder is dat het WODC het wetenschappelijke onderzoek opzet. Het WODC, dat de sjoemelonderzoeken leverde waarmee de minister repressief beleid kon doorvoeren en legalisering tegenhouden.

Hebben het Ministerie van Justitie en het WODC hun leven gebeterd nadat hun gerotzooi uitkwam? Daar lijkt het niet op. Op 13 juni 2019 opende het Ministerie de strafrechtelijke jacht op klokkenluiders. Want gesjoemel met onderzoeken en het voorliegen van de Tweede Kamer, dat vinden ze bij Justitie prima. Nee, het ergste is dat het naar buiten kwam! Daarom start minister Grapperhaus nu een strafrechtelijk onderzoek naar de klokkenluiders.

Mijn conclusie: dit ministerie is kwaadwillend. Het moet per direct van de wietproef worden afgehaald.

De bar van coffeeshop ‘t Grasje in Utrecht (© Gonzo media)

Dieptepunt 2: de droogneukers
De wietproef heeft consumenten, kwekers, coffeeshops en gemeenten een sprankje hoop gegeven. Gemeenten gingen overleggen: zullen we ons aanmelden ja of nee? Er waren debatten, hoorzittingen, inspreekavonden; coffeeshops kwamen op één lijn, er kwam draagvlak. Eindelijk eens wég uit die repressie.

Maar wat gebeurt er nu? Er mogen maar “6 tot 10” gemeenten meedoen, dus straks moet dat vermaledijde Ministerie van Justitie tegen 20 gemeenten zeggen: “Bedankt voor de belangstelling, maar u valt buiten de boot. U moet maar doorgaan met illegale wiet, want onze politie-hennepteams moeten wel wat overhouden om op te rollen hè? Nou, doei!”. Hoe enthousiast zullen consumenten, coffeeshops en anderen de volgende keer zijn, na dit potje droogneuken?

Hubert Bruls (Foto: Gemeente Nijmegen)

Dieptepunt 3: de missverkiezing
In een echt wetenschappelijke experiment wordt het minimaal benodigde aantal deelnemers bepaald door het effect dat je wilt aantonen. Om te bewijzen dat heet water meer brandwonden veroorzaakt dan koud water heb je maar weinig proefkonijnen nodig. Maar om te zien of Duitsers gemiddeld beter schaken dan Fransen (waarschijnlijk maar een heel klein verschil) heb je een fors aantal proefpersonen nodig. In de wietproef zijn de meeste effecten klein. Om het (vermoedelijk) minieme gezondheidsverschil te zien tussen “experiment-wiet-blowers” en “illegale-wiet-blowers” moet je met vele duizenden proefpersonen werken. Van “6 tot 10 gemeenten” leer je niets.

Om het nog raarder te maken is er bij de wietproef nu zelfs een ‘pitch’. Burgemeesters moeten naar Den Haag afreizen om daar hun gemeente aan te prijzen in een pakkend verhaal. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag als eerste opdraven. Hij zal vertellen dat Nijmegen geschikt is “omdat de coffeeshops overzichtelijk dicht bij elkaar liggen.” Wie weet doet hij dit in zwembroek. Wie weet tapt hij er nog wat goeie moppen bij. Maar met wetenschap heeft het allemaal niks te maken.

Beeld: VOC

Ik blijf blij dat er eindelijk een klein beetje beweging komt in ons cannabisbeleid, maar man, man, de tranen springen je toch in de ogen van deze freakshow. Schrap cannabis uit de Opiumwet. Wacht er niet mee tot morgen, doe het nu.

 

STEUN HET VOC: KLIK HIER

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*